Din piata in piata

 

Sâmbătă ne deschidem taraba la Romanian Design Week 2016 unde vom discuta despre reîncarnările contemporane ale piețelor agroalimentare din Europa și despre cum aceste trenduri ar putea reprezenta un punct de plecare pentru identificarea de soluții pentru contextul local bucureștean.

Mâncarea devine un concept, o abstractizare și un pretext de promovare a schimbării sociale și culturale. Spațiul creat de ruperea conexiunilor dintre producție și consum a dus la o golire de sens, acesta trebuind redobândit. În orașe este mult mai pregnant acest lucru, acolo unde consumul alimentar este intermediat de supermarket-uri și lanțuri de magazine.

Deși piețele sunt încă repere importante în mentalul colectiv, în București și în alte orașe ale României, acestea se schimbă, atât datorită stilului de viață tot mai diferit cât și datorită obișnuinței deja de a cumpăra din supermarket.

Așa cum mall-urile au dus la pierderea funcției străzilor comerciale și funcția pieței începe să fie preluată din ce în ce mai mult de supermarket. Felul de organizare, logistica, prețurile competitive, ofertele permanente și toate celelalte caracteristici ale marilor lanțuri comerciale ajung să nu mai lase loc micilor comercianți pe piață.

Mai important de remarcat este că ceea ce se distruge este ecosistemul născut în jurul piețelor agro-alimentare, căci acestea, ca spații, pot fi create, relocate, modificate. Mijloacele de producție și vânzare tradiționale dispar încet-încet și ne lipsesc mijloacele de a le ține în viață, profitabile și totodată având acel „caracter specific”. Dacă putem defini orașul ca acea așezare dezvoltată în jurul unei piețe – ca loc de schimb de bunuri și idei, atunci putem spune că piețele orașelor sunt povestitoare ale societăților și tradițiilor respective, ale idealurilor și moștenirii lor culturale.

În cadrul Romanian Design Week 2016, URBOTECA propune o dezbatere, considerăm noi, necesară, tocmai pe această temă, și te invităm într-o călătorie prin piețe agro-alimentare ale Europei, pentru a descoperi cum se poate transforma o astfel de piață, ce provocări poate întâmpina un proces de reactivare, pentru ca mai apoi să ne imaginăm un viitor posibil pentru acest loc.

Urboteca – la piață, despre piață

21 May – 22 May
21 May at 12:00 to 22 May at 20:00

Piata Amzei
Strada Piata Amzei nr 13, 010343 Bucharest, Romania

Raspunde

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *